@KTzone » 日常 - 工作創業 » 無奈的五金鋪 = =

2008-4-3 12:16 K仔~
我今年19歲
我係呢間五金鋪入面做左都有9個月 ~
入面有幾個師傅 有老闆同老闆娘  
我日薪方面都係350日 識做冷氣工程(2年).燒焊(1年).
家居維修(9個月)
但是呢間五金鋪經常地唔出糧...每到3號同18號糧期
老闆同老闆娘就會玩花式  問老闆出糧!老闆就會叫我去問
老闆娘....到我問老闆娘 佢又會叫我去問老闆...
到我問番老闆佢又聽緊電話.... 玩左幾個鐘到尾就會話今日冇乜收入  D錢要黎入料...呢幾個鐘入面有客打電話來就叫我上去維修(唔當加班). 收到錢番黎的幾百蚊就會出住比我先打發我走....
出糧問題當我自己解決到~~每日拎1~2百用唔會冇錢啦?
第2個問題出現了 - -'''
上星期 - - 我回到鋪頭 ...原來比人封鋪0_0  點解呢因為冇交租
但是公司收入不錯 客緣極好... 過了4天鋪頭比番錢開番... 問題來了  當我做完維修D錢  我一向都交給老闆娘的... 交哂D錢比佢...我就同老闆食飯  佢問我D錢呢 ?
我就話比左老闆娘... 老闆就屌左成個食飯time~ 差點要我自己比番出黎  當然冇可能啦 ~~ 到我下一轉維修錢係一個地方交左比老闆的時候  老闆娘又屌我做咩交D錢比老闆呀? 又唔比我出門口又乜又物...  真係唔知佢地兩個怪人想點......   出糧又唔知玩咩花式.....  我交數 果兩公婆又話對方偷錢.... 真係兩位想點呀  係咪搵錢嫁!!你老鼠~~~
我只有唔做了

有冇人可以介紹一D  近我區既 維修 既工呀 >_<  350日左右
粉嶺~大埔區~!!如果遠過頭我圍唔到皮丫  唔該唔該

2008-4-14 01:38 xcvbhk2002
-_-" 做左第9個月先開始玩野...

2008-4-23 11:28 SYSVIANET
這樣不行你要敬業樂業

2008-5-2 00:43 sukiyami
係!

2008-5-3 09:01 aitaina
好慘呀 白做

2008-5-31 23:36 davidlau123
應該可以可以告佢喎

頁: [1]
查看完整版本: 無奈的五金鋪 = =